El compostatge comunitari

L'aposta de municipis xicotets per la sostenibilitat.


El model de compostatge comunitari s'està estenent a Espanya. Els beneficis ambientals, econòmics i socials que reporta aquest tractament centralitzat dels residus orgànics (bioresidus) estan portant a municipis xicotets a desenvolupar experiències de serveis comunitaris que requereixen de la implicació i participació directa dels ciutadans, i que els poden ajudar a complir amb la legislació. I és que els terminis marcats pel Pla Estatal Marco de Gestió de Residus (PEMAR) ens constrenyen.

El PEMAR estableix que per a l'any 2020 almenys el 50% del conjunt dels residus domèstics ha de destinar-se a la preparació per a la reutilització i el reciclatge. A més, respecte als bioresidus, les entitats locals també estan obligades a implantar la seua recollida selectiva per a destinar-los a tractament específic. La previsió per als municipis de més de cinc mil habitants és que estiga implantat abans del 31 de desembre de 2020 i els de menys de cinc mil habitants, abans del 31 de desembre de 2023.

Alacant és una de les províncies espanyoles que està apostant per aquest model en línia amb l'economia circular. La Diputació Provincial d'Alacant, a través de l'Àrea de Medi Ambient, Energia i Residus, va iniciar a l'octubre de 2017 una experiència pilot en una de les seues instal·lacions, la Llar Provincial. En ella està duent a terme el compostatge dels bioresidus generats en la cuina del centre. I així obtenen de manera regular un compost de qualitat que és utilitzat com a fertilitzant.

Quins beneficis aporta aquest model? En primer lloc es redueix la quantitat de residus que es gestionen en les plantes de tractament, la qual cosa suposa un estalvi econòmic. En disminuir la freqüència en la recollida del contenidor també hi ha menys camions circulant per les carreteres. I, per tant, baixa el consum de combustibles i emissions. A més, de manera paral·lela, s'augmenta la quantitat i es millora la qualitat en la recollida selectiva d'envasos, paper i cartó i vidre. El que es tradueix en un major ingrés per als ajuntaments. Finalment, és útil com a campanya de conscienciació.




No hay comentarios:

Publicar un comentario