Inauguració i plantada de l'hort escolar al CEE Rosa Llàcer


“Que al cole se’ns ensenye amor i territori (...), més comunió amb l’entorn, més patejar el camp”.

A l’escola pública d’educació especia Rosa LLàcer, a Castellar-L’Oliveral, també creiem en aquestes idees que ens recorda la cançó del grup valencià Zoo; cal ensenyar amor i amor pel territori que habitem. Cal sentir-se part del paisatge que ens envolta, i cal fer-ho apropant-nos sempre a la natura, al camp, a la terra i això en el nostre cas, una escola en mig dels camps, just a les vores de l’albufera, en la comarca de l’horta sud, no podíem fer-ho de millor manera que conreant el nostre propi hort... i això hem fet.

L’escola fa temps que treballa a tindre un espai verd on el nostre alumnat, puga entrar en contacte amb la natura, experimentar l’olor i textures de la terra, entendre el cicle vital del món vegetal i entendre la importància de mimar allò que pot donar-te a menjar.

Cal sentir i experimentar en primera persona, que com a humanes i humans, el fet de mantindre’ns a prop del cultiu de plantes i aliments, no sols ens fa continuar amb un saber que ens ha costat mil•lennis com a espècie aplegar adquirir, sinó que ens ajuda a entendre un seguit de valors dels quals aquest món està molt necessitat. L’hort, ben entés, sense agredir la natura, sense emmetzinar la terra, ens ajuda a valorar les coses, la sort que tenim, el premi que sol tindre l’esforç, la bellesa que hi ha en tot allò natural i senzill, la importància del treball en equip, l’alegria de compartir els resultats, i si de cas, el consol per superar junts i juntes les errades.

L’hort dona aliment, però també pau interior, tranquil•litat i calma, i ens anima a ser més respectuosos amb la nostra terra i la nostra cultura llauradora. 

Si no ensenyem al nostre alumnat el que els llauradors i llauradores d’aquestes terres han fet des de fa segles, deixem passar una oportunitat d’or per a recuperar una mica d’identitat, necessària, primer històrica, com a habitants que som de l’horta sud a València, i segon i més important, com a individus d’una espècie, que ha pogut progressar gràcies a entendre i conéixer les tècniques de cultiu que ens han donat a menjar i ens han fet progressar durant tants mil•lennis... 

Tant una cosa com l’altra, en aquest món digitalitzat semblen córrer perill.

Així doncs, tal com us déiem, al nostre centre, amb el suport de tota la comunitat educativa, l’aposta decidida amb mitjos per part de l’equip directiu, i tots els esforços personals de què hem sigut capaços i capaces, ens vam proposar a l’inici d’aquest curs 22-23, a donar forma i continuïtat a un espai que molts altres companys i companyes ja havíem utilitzat d’una o altra manera com a hort, però que aquesta vegada volíem que fora viable i perdurable en el temps.

Amb el treball d’alguns i algunes mestres, i l’esforç de l’alumnat més major del centre, hem netejat la terra d’herbes, hem construït uns bancals elevats de cultiu, hem entapissat el sol amb tela antiherba (per tal d’evitar el seu descontrol amb el bon temps), hem disposat a sobre un bon doll d’escorça triturada de la qual ens ha fet aplegar el servei municipal de l’ajuntament de València, i que ens ha sigut imprescindible per a preservar el sol dels rajos de llum que fan eixir les herbes no desitjades, i per últim, hem muntat un sistema de reg per degoteig que ens permetrà fer un ús racional de l’aigua i ajudarà al control de plantes i plagues.

Així doncs, després de mesos de treballs, hem aplegat al moment més esperat... després del de collir i menjar, clar està; el de plantar.

Vam aprofitar la proximitat del dia de l’arbre per fer coincidir aquesta fita amb la plantada i inauguració del nostre hortet escolar, i... quina alegria! Tot l’alumnat de l’escola, cadascú en la mesura de les seues possibilitats, plantant i palpant plantons, llavors, terra i aigua. Com us dic, tot un goig.

Bé, sols ens resta animar-vos a aquells centres que encara no us heu arromangat i agafat l’aixada, a fer-ho, sens dubte pagarà la pena, la terra sempre ens dona més del que ens demana, així que ànim i mans a l’hort!

Us deixem un recull d’imatges del procés de transformació del nostre hort... ja passarem fotos de la collita!! 

Cuideu-vos, salut i bons aliments.

16 de febrer de 2023




No hay comentarios:

Publicar un comentario