L'Hort de la Botja


L'Hort de la Botja és un projecte que naix del col·lectiu Ciutat Vella Batega l'any 2013. L'objectiu era, entre altres coses, transformar temporalment en hort de gestió comunitària un solar de 371,6 m2 situat en l'encreuament dels carrers Arolas i Balmes, junt a la plaça de la Botja (barri dels Velluters).

Després d 'un l larg p rocés, e n m aig d e 2 018 e ste e spai v a s er c edit a l n ostre c ol·lectiu p er l a Generalitat Valenciana (propietària de l'espai). El disseny del projecte ha estat realitzat en el marc d'un procés de participació veïnal de llarga durada en el qual s'ha recollit el parer d'un bon númerot d'entitats situades a menys de 100 metres de la plaça de la Botja.



El projecte vol respondre a demandes educatives, terapèutiques i d'oci d'estes entitats i, també, del propi veïnat. Així, molts col·lectius i veïnat han expressat l'interés que l'Hort tindria per treballar, entre altres coses, la inserció de persones amb transtorns mentals, el tractament de diverses afeccions neurològiques en persones majors, la formació de persones migrants i l'oci pedagògic per a menors amb famílies desestructurades. Tot això aprofitant un solar que ha estat en desús durant més de 25 anys, i engegant un procés de generació d'un espai d'interacció veïnal, primer pas per a la revitalització d'un racó deprimit del barri dels Velluters.

Per aquesta actuació l’Assemblea de l’Hort de la Botja va decidir comptar amb amb Del Camp a la
Taula, associació nascuda al 2012 a Albal i que està involucrada en projectes educatius,
d'acompanyament i suport en iniciatives que vinculen educació amb horts socials, escolars, etc.

Al curs de formació presencial, amb suport i seguiment on-line, hem aprés els fonaments de
l'agricultura ecològica, com observar els processos naturals que influeixen en els horts i les
tècniques per al seu cultiu en sintonia amb la naturalesa.

La formació ha inclòs 8 sessions teòriques de 2 hores realitzades durant el mes de febrer a la
seu de l’entitat Amaltea i amb estos continguts:

  • Preparació del sòl de cultiu viu
  • Plantació de l'hort: espècies per a horts ecològics (no solament hortalisses), rotació, associació, calendarización de cultius.
  • Manteniment de l'hort: fertilització, reg, cures especials de les plantes, compostatge de residus. Reproducció de plantes: propagació a través d'esqueixos i llavors, com preparar els planters, recol·lecció de llavors.
  • Tractament de plagues: fauna auxiliar, trofobiosis, remeis naturals i plantes beneficioses.
  • Boscos comestibles: espècies adequades, cobertes vives, atracció de fauna beneficiosa, plantació d'arbres i arbustos.

També, i amb l’objectiu de construir l'espai col·lectiu i particular de cada entitat, a més de formar a
les persones responsables i usuàries, s’han realitzat 25 tallers de formació pràctica en l'hort de 2
hores de duració on hem dut a terme aquestes tasques:

  • Llaurar el sòl i delimitar parcel·les.
  • Col·locar les rajoles en les parcel·les, repartir el fem i muntar el sistema de reg
  • Disseny de la plantació de les parades en crestall i les taules de cultiu. Plantació de les plantules. Encoixinament amb palla.
  • Inici del procés de compostatge i construcció de vermicompostadora
  • Disseny i construcció de l'espiral d'aromàtiques i les rocalles.
  • Plantació d’hivern segons disseny de cada entitat
  • Tractaments ecològics: fitosanitaris, cultiu de microorganismes i preparació d’humus.
  • Reproducció de plantes (planters i esqueixos)
  • Bosc d’aliments: disseny, preparació del terreny, aportació de fem i palla, instal·lació del reg i plantació d’arbres, arbustives, herbàcies i hortícoles.
  • Construcció d’hotel d’insectes
  • Construcció de menjadors per a ocells
  • Construcció de jardins verticals: jardí penjant i en palet


El resultat és que hui tenim al centre de la ciutat un espai per aprendre a cultivar aliments respectant la terra, la natura i les persones. Un lloc on s'observa com cada procés es relaciona amb uns altres, on es transforma la matèria, on es capta energia, on podem actuar com a facilitadors perquè aquests processos es donen, donant pas així a una sostenibilitat real.

No hay comentarios:

Publicar un comentario