Compostatge comunitari en CM Benimaclet

Ja coneixem els avantatges que té aplicar compostos en els nostres xicotets horts ecològics, però si a més tenim en compte els beneficis ambientals de controlar el procés de descomposició de la matèria orgànica -que es produirà, vulguem o no- perquè de lloc a la formació d'humus (compostatge), en lloc d'alliberar-se a l'atmosfera en forma de metà i diòxid de Carboni, estarem caminant amb passos ferms cap a la sostenibilitat. I si a més aqueix procés el duem a terme en el mateix lloc on es generen els residus, utilitzant el compost per a cultivar aliments de proximitat, podem dir que hem tancat el cercle de la matèria orgànica, i no sols estarem en el camí idoni per a frenar la corba de l'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle, sinó que estarem fent força per a doblegar-la en el sentit contrari, el de la restitució de l'equilibri de gasos atmosfèrics en la Terra.

És el que estan fent en centres escolars que ja han incorporat *compostadoras al costat dels horts. Com en el cas del CM *Benimaclet, que han organitzat el procés de la següent manera, tal com ens explica Paco:

"En este momento estamos aportando los residuos generados por el comedor. Hemos diseñado una buena organización: las cocinera y monitoras colaboran mogollón y son los críos y las crías quienes cada día y por turnos, se encargan de llevar los contenedores a la compostadora para que, al día siguiente, los vertamos con el curso correspondiente. En este momento tenemos la compostadora rotativa, que ya funciona perfectamente, y dos de suelo.

 Los cursos que comen en clase que son dos, y tienen en clase el menú en el que figuran los residuos a recoger. Depositarán la bolsa en el contenedor marrón que yo dejo por la mañana en el pasillo y lo llevan al huerto, en cuyas compostadoras se aporta al día siguiente por parte de la clase que tiene huerto a primera hora. En el mes siguiente es el otro curso el encargado de recoger y llevar los residuos -son los cursos de 5º y 6º.

En el comedor, son las cocineras quienes depositan los residuos directamente en otro contenedor marrón que yo les dejo todos los días con las correspondientes bolsas. El alumnado en el comedor no toca las bandejas por seguridad."

Així el CM Benimaclet ha fet un pas més cap a la sostenibilitat i l'educació en responsabilitat ambiental. A través del projecte de compostatge comunitari que està duent a terme Ecologistes en Acció, mitjançant el qual es dona formació gratuïta sobre compostatge a l'alumnat i professorat en els centres, i es facilita la connexió amb l'ajuntament -que aporta residus secs estructurants necessaris per a un compostatge correcte-, el col·legi ha quedat inclòs en el mapa de compostatge comunitari de la Comunitat Valenciana, i les seues dades es registren per a un projecte de seguiment de la Universitat Miguel Hernández d'Elx.


No hay comentarios:

Publicar un comentario