Com ens va a anar el primer trimestre del curs 2022-23 al Max Aub

A l´hort CEIP Max Aub ja estem “ficats amb les mans en terra”. Després de l'inici del curs, quan vam adequar l´espai amb activitats de neteja de terra, per exemple removent la terra amb les aixades per airejar la terra i “fer saó”, o retirant les males herbes, em engegat la fase de plantació dels cultius d´hivern.


El procediment

Primer de tot, vam començar fent els cavallons servint-nos d´una guia (corda nuada a dos fustes clavades a terra) d'extrem a extrem i amuntonant la terra, amb la finalitat de separar els cultius. Els xiquets van gaudir molt amb el contacte amb la terra i amb les seues eines menudes van foradar la terra i van descobrir cucs de terra, els quals vam rescatar per posar-los dins de la compostera per ajudar a la descomposició de les restes orgàniques.

Després d'aquesta estructuració del terreny, es va organitzar una jornada de portes obertes destinada a que les famílies del centre conegueren l´activitat. Va tindre molt d’èxit, i per això vam constituir una activitat extraescolar tots el dimecres a l'eixida del centre a les 16.15h.

Al començament de l´activitat aquests primers dies anàvem un poquet desorganitzats, però vam decidir que tots el dies hauríem de començar amb un rogle on posem en comú les activitats a realitzar durant cada jornada, i d´aquesta forma ens sortim millor.

Els cultius adequats a aquesta època els vam decidir amb l´ajuda dels participants més experts de anys anteriors, com ara Marta o Maria (mestra de l´escola), que ens guien amb els seus consells. En aquest punt, vam decidir dues formes de fer la plantació. En primer lloc, amb el planters ja crescuts que adquirim a cooperatives de cultius, perquè d´aquesta forma creixen més ràpid a terra, i podem vore resultats més aviat. Però, també vam fer planters per a vore el desenvolupament sencer de la llavor, com si fora màgia.

Qué hem plantat?

Hem plantat un poquet de tot, bledes, cebes, all porro, safanòries, enciam (que creix molt ràpid), kale, fins i tot hi ha un calaix amb planters de maduixes, que arrelen molt bé. El millor de l´hort és comprobar que bé que s´ho passen el xiquets que hi participen en un ambient molt dinàmic, acompanyats de les seues famílies en un espai on poden fer colla en contacte amb la terra.


L'opinió dels experts i les expertes

Hem preguntat als participants més menuts que els pareix vindre a l´hort, i açò es el que ens han dit:


Joan (4 anys), va acompanyat de la seu mare Maria Jesús, i ens diu que allò que més li agrada és agafar les tomaques directament de la planta i menjar-se-les. Recorda que una de les activitats que ha fet és “fer el caminet” amb les restes de la poda (posant la coberta vegetal damunt la terra per protegir el cultiu del fred de l´hivern i les plagues a l´estiu). Li preguntem a Joan si és el seu primer contacte amb l´hort i diu: “no, ja tinc hort a la meua casa”.


Mariola (3 anys), li preguntem si li agrada vindre a l´hort i ens respon que “li agrada menjar plàtans”, ens riem tots. Ens diu que el que més li agrada de l´hort és posar-se les botes, ficar-se a la terra i plantar enciam. Porta les botes brutes de fang!!!


Pol (7 anys), ens diu que ve a l´hort des del principi, fa 3 o 4 anys, que al seu poble també té un hort al xalet, i que li agrada més la fruita que la verdura. Conta que normalment remou la terra i trau males herbes.


June i Vera (9 anys), són també les xiquetes que més temps porten a l´hort del Max Aub, ja que venen des dels 5 anys, les agafem berenant i jugant. Vera ens diu que li agrada plantar enciam i llevar les arrels, i June que li agrada regar. A Vera li agrada menjar tomaques, enciam i ceba, June en canvi no és molt de verdura, però li agrada l´enciam.


Com podeu vore, els participants més xicotius gaudeixen d´aquest espai després de l'eixida de l´escola i les famílies valorem aquesta oportunitat de tindre un lloc participatiu i on podem aprendre molt de la terra.


No hay comentarios:

Publicar un comentario